Tips Turunkan Berat Badan Dari 104kg Kepada 52kg Tanpa Pil Atau Supplement

on

20170713_081809

 

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum. Since terlalu ramai bertanya tentang keadaan saya, saya jelaskan disini mengenai bagaimana saya kurus dan jadi seperti harini.

.

FB_IMG_1499870993402

2015 – Tahun saya berkahwin dan masa tu berat saya 94kg. Masa tu memang rasa badan berat tapi pedulilah asalkan ada lelaki nak. Hahaha.

2016 – Berat naik ke 104kg. 10kg sejak berkahwin dan selepas mengalami keguguran untuk anak pertama.

.

FB_IMG_1499870996486

2017 – Harini 09 July 2017, 9PM – 52.4kg

Saya tak amalkan pil atau supplement atau segala jenis benda untuk kurus. Saya taknak sebab saya tak selesa. Time berbadan besar dulu, saya ada la jugak hati nak mencuba untuk makan supplement kurus tapi macam tak berbaloi sebab rasa membazir. Kalau kau tak control makan kau, sama je. Naik balik nanti. Tepuk dada tanya diri sendiri.

Sebenarnya, lepas apa yang saya lalui dan alami, nak kurus tu, tekad kita pada diri kita sendiri. Tanggungjawab pada tubuh badan kita. Saya nak kurus sebab saya nak sihat. Saya nak rasa lebih yakin.

Dulu saya susah nak cari baju sebab saya pakai seluar size 44 dan baju size 5xl ke 6xl. Tekanan beb! Tak tipu!. Alhamdulillah sekarang baju size M dan seluar saya size 27 ke 28.

Nak kurus, tips dari saya:

❌ Air Manis
❌ Fast Food
❌ Jajan / Snack

✔ Exercise
✔ Kawal pemakanan

Be positive with yourself. If you berbadan besar and always complaint itu ini, but then you sendiri tak ada effort nak reduce your weight, sembang ke apa?

Bersenam dan amalkan cara hidup sihat. Jangan mudah terikut dengan cara orang. Lain orang lain caranya. Slowly buat. Selesakan diri dengan bersenam. In shaa Allah, lama kelamaan akan nampak hasilnya.

Nak tips kulit cerah :

2x seminggu buat masker putih telur.

Nak tips apa lagi?
Itu je saya boleh bagi.Tak ada rahsia apa-apa. Benda baik kita kongsi bersama. Doakan saya achieve untuk ke 45kg.

Kredit: Nur Hafiza binti Mukhtar-
10/07/2017 | 10:16PM @ Sri Johor.

*Disiarkan di laman Gelugo dengan keizinan pemilik artikel ini.

Advertisements