Resepi Nasi Briyani, Gulai Daging & Kurma Daging

Ayah saya tukang masak rumah kenduri. Dan dia memang suka memperbaharui masakan dia terutamanya nasi. Pelbagai jenis nasi dia masak dan dia olah. Semuanya sedap sedap dan semestinya mendapat pujian. Masak kerana Allah tiada sebarang caj dikenakan ayah. Selamat mencuba. Moga menjadi la ye. Terkurang tu saya mohon maaf ye. 1. Resepi Nasi Briyani Ayah…

Perkongsian Untuk Peminat Kopi ‘Mahal’

Barista ialah tukang bancuh kopi dalam bahasa Italy dan istilah istilah kopi premium ini kebanyakkannya dalam bahasa Italy. Latte ialah half coffee + half milk. Tapi bukan kopi susu macam yang mak kita bancuh tu. Kopi mahal ni kena pakai Espresso Boiler Machine, kalau tidak rasa dia tak naik, sebab mesti kena brew with certain…

Jom Buat Sambal Halia

SAMBAL HALIA Bahan-bahan: •1 ketul halia (lebih kurang1/2 tapak tangan). •2 ulas bawang putih. •1 sudu makan daun bawang – dihiris. •3 sudu makan minyak masak. •Sedikit garam. Caranya: 1. Blend halia dan bawang putih + air sikit. 2. Tapis dan buang airnya. 3. Masukkan sedikit garam dan daun bawang. Kacau rata. 4. Panaskan minyak…

Ikut Petua Ini Kalau Nak Cili Padi & Barang Dapur Lain Tahan Lama

#1 Cili Padi Kalau beli cili padi ni kurang dari seminggu hingga dua minggu mesti ada yang dah layu dan busuk kan? Buang tangkai dan basuh bersih. Keringkan cili padi dahulu sebelum masukan dalam bekas bertutup. Dalam masa yang sama, kupas seulas bawang putih dan simpan bersama cili padi tersebut. #2 Bawang Lain orang, lain…

5 Khasiat Halba Yang Anda Mungkin Tidak Pernah Tahu

Halba mungkin asing bagi sesetengah orang sedangkan ia biasa digunakan sebagai rempah dalam pelbagai masakan terutama yang berasal dari Timur Tengah. Selain ditambah dalam masakan untuk menambah keenakan hidangan, tidak ramai yang tahu manfaat halba dari sudut kesihatan. Tanaman ini tumbuh subur dan luas di India, Mesir dan negara Timur Tengah. 1. Diminum sebagai Teh…